Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Essensey FLEX-ER 225 g Mocne Zdrowe Stawy i Kości Kompleks Aż 10 Składników
Opis produktu
ESSENSEY FLEXER
✔️ 10 składników aktywnych
✔️ Zawiera wapń, magnez i kolagen
✔️ Dodatek witaminy C
✔️ Przebadane w Akredytowanym Laboratorium
✔️Kapsułki łatwe do połknięcia
Zakład certyfikowany:
✔️ ISO 22 000
✔️ ISO 9001
Suplement diety ESSENSEY FLEXER zawiera witaminę C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki oraz magnez i wapń, które wspomagają utrzymanie zdrowych kości. [1]
- suplement diety ma w swoim składzie 10 składników aktywnych
- zawiera wapń i magnez, a także kolagen, MSM, siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny i L-prolinę
- witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki [1], a magnez i wapń wspomagają utrzymanie zdrowych kości. [1]
Suplement diety ESSENSEY zawiera składniki aktywne, które przyjmowane regularnie:
- Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki [1]
- Magnez i wapń pomagają w utrzymaniu zdrowych kości [1]
- Magnez i wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni [1]
- Witamina C i magnez przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego [1]
- Witamina C i magnez przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia [1]
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa: na 15 g
- Kolagen Typu I i III SOLUGEL™: 7000.00 mg
- MSM: 750.00 mg
- Kolagen (typu II): 500.00 mg
- L-prolina: 500.00 mg
- Siarczan glukozaminy 2KCl: 500.00 mg
- - w tym D-Glukozamina: 296.00 mg
- Siarczan chondroityny: 150.00 mg
- Wapń: 120.00 mg
- Witamina C: 60.00 mg
- Magnez: 58.00 mg
- Kwasy tłuszczowe omega-3: 54.00 mg
- - w tym EPA: 16.20 mg
- - w tym DHA: 10.80 mg
- Kwas hialuronowy: 20.00 mg
Składniki: kolagen typu I i III SOLUGEL™; maltodekstryna; MSM (metylosulfonylometan); regulator kwasowości (kwas cytrynowy); kolagenu typu II; L-prolina; siarczan glukozaminy 2KCl; magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego); wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego); MEG-3™ 30 % B POWDER – mikrokapsułkowany olej rybi [60 % rafinowany olej rybi; żelatyna; regulatory kwasowości (askorbinian sodu, kwas cytrynowy); olej rzepakowy; aromat; przeciwutleniacz (tokoferole); olej słonecznikowy]; regulator kwasowości (kwas jabłkowy); aromaty; siarczan chondroityny; witamina C (kwas L-askorbinowy); barwnik (beta-karoten); substancja słodząca (sukraloza); hialuronian sodu.
Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.
Kolagen
Kolagen to strukturalne białko zewnątrzkomórkowe, które stanowi niemal 1/3 całkowitej ilości białka w organizmie człowieka. Wyróżnionych jest 28 typów kolagenu, z czego najbardziej powszechnym jest kolagen typu I. Występuje on naturalnie w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach. [4] Kolagen typu II znajduje się natomiast w chrząstce stawowej i wraz z proteoglikanami stanowi główne komponenty macierzy chrzęstnej. [5] Suplement diety ESSENSEY FLEXER zawiera kolagen typu I, II i III.
MSM
MSM to inaczej siarka organiczna lub metylosulfonylometan. Jest on lotnym składnikiem cyklu siarkowego i stanowi jedno ze źródeł siarki w diecie. [7] MSM naturalnie występuje w żywności np. w rybach, niepasteryzowanym mleku, surowych warzywach. Pod wpływem obróbki termicznej ulega zniszczeniu. [8]
Siarczan glukozaminy
Glukozamina to substancja naturalnie wytwarzana w organizmie z glukozy i glutaminy. Jest ona częstym składnikiem tkanek i wydzielin ludzkiego organizmu. [11] Syntetyzowana jest w stosunkowo niedużych ilościach, a z wiekiem jej wytwarzanie może się zmieniać. [11] Glukozamina jest substratem do biosyntezy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, które są związkami obecnymi w substancji międzykomórkowej chrząstki. [11] Glukozamina najczęściej dostępna jest w formie siarczanu, chlorowodorku lub N-acetyloglukozaminy. [11]
L-prolina
Prolina stanowi około 10 % wszystkich aminokwasów w kolagenie. Wsparcie proliny jest ważne w biosyntezie kolagenu, a także innych białek zawierających prolinę. [12]
Siarczan chondroityny
Siarczany chondroityny stanowią ponad 80% glikozaminoglikanów chrząstki stawowej, które odpowiadają za jej funkcje fizjologiczne. [9] Proteoglikany zawierające siarczan chondroityny znajdują się również w aorcie, mięśniach szkieletowych, oku, płucach i mózgu. Z wiekiem może zmieniać się zawartość siarczanu chondroityny w chrząstce. [10]
Wapń
Wapń jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 99% znajduje się w zębach i kościach, a tylko w 1% w surowicy krwi. [13] Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.[1] Dodatkowo przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni i procesów przekazywania impulsów nerwowych. [1] Wspiera także prawidłowy metabolizm energetyczny, krzepnięcie krwi i funkcjonowanie enzymów trawiennych. [1]
Witamina C
To witamina rozpuszczalna w wodzie, która nazywana jest także kwasem askorbinowym. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. [2] Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie kości i chrząstki. [1] Dodatkowo wspiera układ odpornościowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne. [1]
Magnez
Magnez to jeden z najważniejszych jonów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest składnikiem chlorofilu, dlatego w żywności możemu go znaleźć np. w zielonych warzywach liściastych. [3] Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, wspomaga funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a także przyczynia się do prawidłowej syntezy białka. [1]
Kwasy tłuszczowe Omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zaliczane są do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Do najbardziej znanych zaliczamy kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas alfa-linolenowy (ALA). [14] NNKT muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż człowiek nie ma możliwości ich samodzielnie syntetyzować. W żywności znajdują się np. w tłustych rybach morskich. [14]
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy to związek występujący naturalnie w organizmach żywych. W ciele człowieka podlega stałej wymianie na skutek degradacji i syntezy de novo, a z wiekiem zmienia się jego ilość. [6] Znajduje się m.in w stawach, ścianach naczyń krwionośnych, ciałku szklistym oka, a także w skórze. [6]
1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci
2. Janda, Katarzyna, Magdalena Kasprzak, and Jolanta Wolska. "Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie." Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425.
3. Karmańska, Aleksandra, Andrzej Stańczak, and Bolesław Karwowski. "Magnez aktualny stan wiedzy." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (2015): 677-689.
4. Żelaszczyk, Dorota, Anna Waszkielewicz, and Henryk Marona. "Kolagen–struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej." Estetol. Med. Kosmetol 2.1 (2012): 14-20.
5. Malejczyk, Jacek. "Budowa i immunologia tkanki chrzæstnej." Acta Clinica 1 (2001): 15-22.
6. Olejnik, Anna, Joanna Gościańska, and I. Nowak. "Znaczenie kwasu hialuronowego w przemyśle kosmetycznym i medycynie estetycznej." Chemik 66.2 (2012): 129-135.
7. Parcell S., Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Alternative Medicine Review, 2002, Feb;7(1):22-44. PMID: 11896744.
8. Wydro, D. (2016). Nutraceutyki XXI wieku–Cellfood. Acad Aesthet Anti-Aging Med, 1, 61-70
9. Lin T.S., Hsieh C.H., Kuo C. i wsp. Sulfation pattern of chondroitin sulfate in human osteoarthritis cartilages reveals a lower level of chondroitin-4-sulfate. Carbohydr Polym. 2020; 229: 115496.
10. ZEYLAND, JOANNA, et al. Budowa i zastosowanie wybranych glikozoaminoglikanów. Medycyna Weterynaryjna, 2006, 62.02: 139-144.
11. Studzińska-Sroka, Elżbieta, and Wiesława Bylka. "Glukozamina–pomoc w leczeniu osteoartrozy." Postępy fitoterapii 4 (2011): 248-253.
12. Karna, E., Szoka, L., Huynh, T.Y.L. et al. Proline-dependent regulation of collagen metabolism. Cell. Mol. Life Sci. 77, 1911–1918 (2020).
13. Beto, Judith A. "The role of calcium in human aging." Clinical nutrition research 4.1 (2015): 1-8.
14. Calder, Philip C., and Parveen Yaqoob. "Understanding omega-3 polyunsaturated fatty acids." Postgraduate medicine 121.6 (2009): 148-157.