Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Essensey Omega 3-6-9 kwasy Omega-3 + Witamina E + CLA 90 kaps Na 45 dni
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis produktu
Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps.
- zawiera kwasy tłuszczowe omega 3-6-9
- dodatek witaminy E i CLA
- zawiera olej z ogórecznika lekarskiego, olej lniany oraz olej rybi
- Przebadane w Akredytowanym Laboratorium
- Kapsułki łatwe do połknięcia
Zakład certyfikowany:
- ISO 22 000
- ISO 9001
Suplement diety ESSENSEY OMEGA 3-6-9 COMPLEX zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA I DHA należące do grupy omega-3 oraz kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-6 i omega-9.
- zawiera połączenie kwasów omega 3, omega 6 i omega 9 w 1 kapsułce
- produkt zawiera dodatek witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym [1] oraz sprzężonego kwasu linolowego (CLA)
- źródłem kwasów tłuszczowych są oleje roślinne: lniany i z ogórecznika lekarskiego oraz olej rybi
Suplement diety ESSENSEY zawiera witaminę E, która przyjmowana regularnie pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym [1]
Witamina E
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1] Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która może chronić wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega 3 i 6) w błonie komórkowej przed utlenianiem. W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z wodoronadtlenkiem lipidów, zatrzymuje się reakcję łańcuchową wytwarzania rodników peroksylowych i zapobiega dalszemu utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w błonie [2]
Olej z ogórecznika lekarskiego
Olej z nasion ogórecznika lekarskiego charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu gamma-linolenowego, który należy do grupy omega-6. [3] Popularność zyskał już w pierwszym wieku naszej ery. [4] Ogórecznik lekarski uznawany jest za roślinę wspomagającą mobilność i elastyczność stawów. [5]
Olej rybi
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Głównym źródłem kwasów
omega-3 są przede wszystkim,,tłuste” ryby morskie (oraz oleje z nich wytwarzane) np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, a także owoce morza. [6] Do najbardziej znanych kwasów omega-3 należy kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA.
Olej lniany
Jest bogatym zródłem kwasu α-linolenowego (ALA), który należy do grupy omega-3. W porównaniu do innych
olejów dostępnych na rynku olej lniany charakteryzuje się największą zawartością kwasów omega-3 oraz bardzo
wysoką zawartością kwasów nienasyconych w odniesieniu do pozostałych składników. [8]
Zalecane spożycie / sposób przygotowania:
Przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając odpowiednią ilością płynu, najlepiej w trakcie lub bezpośrednio po posiłku.
Wartość Odżywcza / Informacja Żywieniowa: Na 2 kaps.
- Olej z ogórecznika lekarskiego: 500 mg
- w tym GLA: 100 mg
- Olej lniany, w tym: 165 mg
- ALA: 82.5 mg
- Olej rybi, w tym: 150 mg
- EPA: 27 mg
- DHA: 18 mg
- CLA: 45 mg
- Witamina E: 6.72 mg
Składniki: olej z ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.) [20 % GLA (kwasu gamma-linolowego)], otoczka kapsułki (żelatyna, substancja wiążąca - glicerol), olej słonecznikowy, olej lniany (Linum usitatissimum) [50 % ALA (kwasu alfa-linolenowego)], olej rybi [18 % EPA (kwasu eikozapentaenowego), 12 % DHA (kwasu dokozaheksaenowego)], CLA (sprzężony kwas linolowy), witamina E (D-alfa-tokoferol).
Może zawierać niezamierzoną obecność pochodnych mleka, soi, zbóż zawierających gluten, jaj, orzechów ziemnych i innych orzechów.
Rodzaje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Stwierdzono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe w organizmach ssaków należą do czterech rodzin: omega-3 i -6 oraz omega-9 i -7. Kwasy tłuszczowe omega-7 i -9 mogą być syntetyzowane przez organizm ssaków, natomiast kwasy z rodzin omega-3 i -6 są to kwasy egzogenne i muszą być dostarczone z pokarmem. [7]
1. Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
2. Lee, GY; Han, SN Rola witaminy E w odporności. Składniki odżywcze 2018 , 10 , 1614. https://doi.org/10.3390/nu10111614
3. Majid Asadi-Samani, Mahmoud Bahmani, Mahmoud Rafieian-Kopaei, The chemical composition, botanical characteristic and biological activities of Borago officinalis: a review, Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, Volume 7, Supplement 1, 2014, Pages S22-S28.
4. Anwarul Hassan Gilani, Samra Bashir, Arif-ullah Khan, Pharmacological basis for the use of Borago officinalis in gastrointestinal, respiratory and cardiovascular disorders, Journal of Ethnopharmacology, Volume 114, Issue 3, 2007, Pages 393-399.
5. Lista PENDING opublikowana na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiającego wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
6.Sicińska, Paulina, et al. "Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach." Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 69 (2015).
7. Balasinska, B., Michał Jank, and Gustaw Kulasek. "Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt." Życie weterynaryjne 85.09 (2010).
8. Kaniewski, Ryszard, Janusz Jankowiak, and J. Zajączek. "Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno." Post Fitoter 3 (2019): 204-7.