Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Trec CLA 90 caps.
Opis produktu
- CLA OD ZNANEJ I CENIONEJ MARKI TREC
- CLA TO SPRZĘŻONY KWAS LINOLOWY
- KAŻDA PORCJA TO 1436 MG SPRZĘŻONEGO KWASU LINOLOWEGO
- CLA UCZESTNICZY W METABOLIZMIE LIPIDÓW
- OPAKOWANIE WYSTARCZY NA MIESIĄC – ZAWIERA 30 PORCJI
- KOMFORTOWA SUPLEMENTACJA W FORMIE KAPSUŁEK
Trec CLA to suplement diety w postaci kapsułek zawierający CLA, czyli sprzężony kwas linolowy.
Co to jest CLA?
Sprzężone kwasy linolowe (CLA) (z ang. conjugated linoleic acid) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które naturalnie występują w produktach spożywczych pochodzących od przeżuwaczy. Do chwili obecnej istnieje co najmniej 28 znanych izomerów CLA, zdefiniowanych przez dwa sprzężone wiązania podwójne w różnych położeniach geometrycznych (tj. cis lub trans) i pozycjach. CLA wywodzą się z biouwodornienia kwasu linolowego – drobnoustroje w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy przekształcają kwas linolowy w różne izoformy CLA. Naturalnym źródłem CLA jest czerwone mięso i produkty mleczne. Co ciekawe, izomery sprzężonego kwasu linolowego (CLA) charakteryzują się wysoką stabilnością w procesach termicznych, co zapewnia optymalną jakość mięsa po ugotowaniu. CLA można również wytwarzać z olejów bogatych w kwas linolowy, takich jak olej szafranowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy.
Czy CLA to tłuszcze trans?
W wyniku obecności jednego wiązania podwójnego w konfiguracji trans, sprzężone kwasy linolowe są technicznie uważane za kwasy tłuszczowe trans. Jednak przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), CLA nie jest obecnie klasyfikowany jako tłuszcz trans. W 2008 r. FDA nadała CLA oznaczenie „Generally Regarded as Safe (GRAS)”, co zwolniło go z klasyfikacji jako tłuszcz trans na etykietach żywieniowych.
CLA w liczbach
Lehnen i wsp. w swojej publikacji naukowej z 2015 r. podają, że sprzężony kwas linolowy bierze udział w metabolizmie lipidów, a szczególnie w oksydacyjnym układzie komórkowym, co może tłumaczyć wiele fizjologicznych właściwości kwasów tłuszczowych. Dostępne są różne badania, w których oceniano wpływ CLA na metabolizm energetyczny, w tym wpływ na zmiany w metabolizmie lipidów i składzie ciała. We wspomnianym powyżej artykule naukowym stwierdzono, że jednym z bardziej interesujących (i też w tym zakresie badanym) efektem suplementacji CLA jest jego zdolność do zmiany składu ciała, poprzez m. in. i redukcję tłuszczowej masy ciała.
Jakie właściwości ma CLA?
Udział CLA wynosi od 0,34% do 1,07% całkowitego tłuszczu w produktach mlecznych oraz od 0,12% do 0,68% całkowitego tłuszczu w surowych lub przetworzonych produktach wołowych. Jednak oczywiście zawartość CLA w żywności zależy od kilku czynników, w tym pory roku i rasy zwierzęcia, stanu odżywienia i wieku. Średnie dzienne spożycie CLA wynosi od 152 mg do 212 mg odpowiednio dla kobiet i mężczyzn (nie wegetarian).
Chcesz uzupełnić swoją dietę o sprzężony kwas linolowy? Postaw na CLA od znanej i cenionej marki Trec!
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Jednorazową porcję produktu - 1 kapsułkę popić 300 ml wody. Stosować 3 porcje dziennie, najlepiej w trakcie lub bezpośrednio po posiłku.
Uwagi
- Suplement diety.
- Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
- Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
- Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
- Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
- Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
- Przechowywać w suchym pomieszczeniu, w zamkniętym opakowaniu, w temp. 15 - 25 °C w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Trec CLA - 90 kaps.
Porcja: 3 kaps.
Ilość porcji w opakowaniu: 30
Opakowanie: 90 kaps.
Masa netto: 65.70 g
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa
na 3 kaps. % RWS*
CLA (sprzężony kwas linolowy) 1436 mg -
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki: sól wapniowa sprzężonego kwasu linolowego [80 % CLA] (84,7 %), otoczka kapsułki (żelatyna, barwnik - dwutlenek tytanu), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych).
Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.