Wiosna to szczególny czas dla naszego organizmu. Mimo łagodnych zim, o tej porze roku tak samo zmagamy się ze spadkiem odporności. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć wirusów, które rozwiną się w infekcje? Odpowiednie nawyki żywieniowe i dietetyczne są w stanie zaradzić wielu problemom. Nawet podczas otaczającej nas pandemii.
Wiosenne przesilenie
Pierwsze miesiące każdego roku zwykle obfitują w wiele chorób. Bywa, że w tym czasie frekwencja w zakładach pracy lub szkołach spada aż o jedną trzecią. Organizm nieco rozleniwiony po zimie, znacznie gorzej radzi sobie nawet ze zwykłym przeziębieniem. Obecnie sytuacja jest znacznie poważniejsza ze względu na mało rozpoznany wirus, powodujący chorobę Covid19. Stres przed tym groźnym schorzeniem dodatkowo osłabia układ immunologiczny. Jak wzmocnić odporność, gdy ze względu na dobrowolną kwarantannę nie można liczyć nawet na niezbędną dawkę witaminy D, pochodząca ze słońca? Poza zdrową dietą warto wspierać się także odpowiednimi suplementami.
Nie tylko czyste ręce
Wszyscy przechodzą obecnie przyspieszony kurs zasad, jakimi powinno się kierować w czasie pandemii. Należy zachować dystans od obcych osób, nosić rękawiczki i maseczkę na ustach i nosie. Po powrocie do domu zaleca się dokładne mycie, a nawet odkażanie rąk i zmianę ubrania. To nasza pierwsza linia obrony. Warto także zadbać o drugą, czyli własną odporność. Brak słońca należy rekompensować przyjmowaniem dużej dawki witaminy D. Można ją znaleźć w sklepie Divine Body, na przykład w preparacie 7Nutrition. Specyfik jest także dostępny w wersji wzbogaconej o witaminę B, cynk i magnez. Doskonałym orężem do walki z chorobami jest także witamina C. Preparat OstroVit Witamin C zawiera jej aż 1000 mg w jednej tabletce.
Jak wzmocnić organizm właściwą dietą?
Infekcje i zachorowania to czas, kiedy lubimy sobie pofolgować z jedzeniem. Kiepskie samopoczucie poprawiamy słodyczami, a zamiast głównych posiłków sięgamy po przekąski. Niska odporność powinna być czasem wzmożonej uwagi, dotyczącej codziennej diety. Zaleca się posiłki urozmaicone, bogate w wiele zdrowych witamin, tłuszczów i minerałów. Niektóre z nich trudno spożyć we właściwych proporcjach jak cynk, czy kwasy Omega 3. W takim przypadku również warto się wesprzeć suplementacją. Olej rybi, zawarty w OstroVit Omega 3, jak również cynk, dostępny w Zinc+Chelate czy też ZMAttack. Można je łączyć z posiłkami zbożowymi lub nabiałowymi, dostarczając tym samym organizmowi składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Odporność buduje się powoli, ale to inwestycja na lata. Wzmocnienie układu immunologicznego nie chroni całkowicie przed chorobami, jednak znacznie skraca czas rekonwalescencji.